dijous, 3 de febrer del 2011

Les primeres civilitzacions urbanes. MESOPOTAMIA

Mesopotàmia és un terme geogràfic que designa la conca hidrogràfica del Pròxim Orient formada pels rius Tigris i Eufrates. El terme Mesopotàmia va ser utilitzat per primera vegada pels grecs i significa "el país entre rius".
En l'edat antiga, a Mesopotàmia, hi van prosperar diverses civilitzacions. Cap poble, però, no es va identificar com a mesopotami. La història del país dels dos rius es caracteritza per una successió d'invasions i de migracions pacífiques que van originar-hi un encreuament continu de pobles i cultures.


Característiques:
  • Van aplicar diverses tècniques per a treure profit de l'aigua dels rius.
  • Van desenvolupar una agricultura molt productiva, que era la base d'una societat urbana amb notables diferències socials.
  • Van crear els primers documents escrits.
  • Van construir grans obres arquitectòniques de caràcter religiós.


ACTIVITATS:
- Actualment, a quines zones del món trobariem les primeres civilitzacions urbanes? sobre quin any aproximadament sorgeixen?
- Quines són aquestes civilitzacions?
- En què basaven la riquesa?

LES CIUTATS ESTATS.

Amb l’establiment de les primeres societats urbanes sorgeix també la civilització, que té com a tret principal una estructuració social i econòmica ben establerta i la creació d’estats organitzats que s’encarreguen de regular la vida de les persones mitjançant codis i lleis.

A començament del tercer mil·lenni abans de Crist, a l’Orient Mitjà ja existien autèntiques societats urbanes on vivien artesans, comerciants, funcionaris i sacerdots.

A mesura que les ciutats anaven creixent, augmentava l’especialització dels habitants i la seva administració es feia més complexa.
 
Les autoritats, els reis i els sacerdots —que fins llavors només arbitraven algun conflicte i ordenaven obres puntuals— van començar a dictaminar lleis i normatives i a organitzar la feina de tota la comunitat.

Aquestes noves tasques van propiciar l’aparició d’un nou col·lectiu de treballadors especialitzats, els funcionaris, que s’encarregaven de les tasques administratives de la ciutat.

Les primeres societats urbanes estaven relacionades directament amb una regió agrícola important, de la qual eren el cor, i feien la funció de centre d’intercanvi de les mercaderies.

Aquestes ciutats, que solien estar emmurallades, es diferenciaven dels poblats dels camperols pels seus edificis de caire religiós i administratiu situats en el centre de la població. Una mica allunyats del centre de la ciutat, i agrupats en carrers segons els oficis, hi havia les cases dels mercaders i dels artesans.

Els ciutadans més pobres, juntament amb els camperols, vivien als afores de la ciutat.

ACTIVITATS
- Quines característiques teníen  les primeres ciutats Estat de Mesopotamia.
- Quins grups socials hi havia? A què es dedicaven?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada