dimarts, 29 de març del 2011

Atenes i la democràcia



La ciutat estat d'Atenes va dotar-se de diverses formes de govern: primer, una monarquia; posteriorment, el govern d'una oligarquia i una tirania, i, finalment, una democràcia. Les altres polis també van adoptar formes de govern democràtiques, tret d'Esparta, que va conservar la monarquia.

Els ciutadans lliures que participaven en el govern democràtic de les polis eren pocs, ja que els esclaus, els estrangers residents a la ciutat i les dones no podien intervenir en la vida política.

L'ekklesia, és a dir, l'assemblea de ciutadans lliures de la polis, elegia els magistrats, els membres del Consell i els membres dels tribunals. Hi havia dos tipus de magistrats, els arconts i els estrategs, que eren els caps militars.


Activitats

-          Situa geogràficament el text. (continent, estat, ciutat...)
-          Encercla les paraules rellevants del text (color negre)
-          Encercla les paraules que desconeixes (color vermell) fes un vocabulari amb elles.
-          Subratlla  les tres frases més importants (color verd)
 -    Relacionar imatge amb text: Monarquia, Oligarquia i Democràcia 



-          Escriu un nou títol:

-          Que vol dir que un país es democràtic?

-          Fes un esquema i diferència les parts d’ un text.

      -   Imaginat que els teus pares no entenen el text, redacta una carta amb les teves paraules    explicant el contingut del text. (7 línees mínim)

dilluns, 14 de març del 2011

EL MÓN GREC

El món grec a l'època clàssica (s. V i IV a. C.) no va constituir mai un estat únic sinó que els nuclis polítics eren les ciutats-estat (polis) independents. La geografia explica parcialment aquesta dispersió: Grècia era en la seva part continental europea (Balcans) i asiàtica (orient de l'Àsia Menor o l'actual Turquia) un conjunt de valls i petites planes separades per muntanyes que feien difícil la comunicació terrestre i en la seva part insular una multitud d'illes del mar Egeu i Jònic. Quan els grecs es van expandir per totes les costes del Mediterrani, des del Mar Negre a la península Ibèrica, passant per Sicília i el sud de la península itàlica (la Magna Grècia), les colònies que hi van fundar van organitzar-se també com a polis independents. Malgrat la seva divisió política els grecs eren conscient de compartir una mateixa cultura comuna, amb una llengua, una literatura i una religió comunes. Així, si bé els originaris d'una polis eren considerats estrangers en una altra polis, rebien el nom comú d'hel·lens enfront dels bàrbars, els estrangers no grecs.

1.-Activitats.
- Descriu l´espai fisic que té Grècia.


- Localitza a un  mapa on està actualment la Grècia Clàssica.(continent, país, ciutats importants actuals)
- Descriu el seu clima. 
- Defineix que és una Ciutat Estat.
Activitats
1.- Explica com era la població a l' antiga Grècia.
2.- Què vol el terme colonització?
3.- Descriu com eren les polis a l' Antiga Grècia





La polis solia estar constituïda per:
  • Un territori on hi havia els camps de cultiu, les pastures i els boscos necessaris per al sosteniment de la població. També hi havia llogarets dispersos.
  • Una àgora o plaça central on s'aixecaven els edificis de govern i religiosos. Al seu voltant s'estenia el nucli urbà, si és que n'hi havia.
  • Una acròpolis, un lloc elevat que es fortificava per permetre la defensa de la ciutat.
Les polis tenien diferents sistemes de govern:
  • Oligarquia: el sistema polític en el qual el poder es restringeix a una minoria dels ciutadans.
  • Tirania: el govern queda en mans d'un home, que l'exerceix de manera absoluta.
  • Democràcia: el govern és exercit pel conjunt dels ciutadans de manera directa.
Atenes era una polis que durant l'època clàssica va governar-se gairebé sempre amb un règim democràtic. El seu territori, anomenat Àtica, era un dels més extens de les polis gregues i la seva població, majoritàriament rural, era la més nombrosa.


Activitat .
1.- Fes click a aquest enllaç i copia a la teva llibreta l'opció correcta.
2.- Fes l' activitat de mots creuats d' aquest enllaç